XIX. Yüzyılda Türk Dünyası ve Japonlar

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Kültür Bakanlığına bağlı kültür üzerine Bilimsel Metodik ve Profesyonel Geliştirme Merkezi’yle birlikte 26 Eylül 2020 tarihinde “XIX. Yüzyılda Türk Dünyası ve Japonlar” adlı ortak bir konferans gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ali Merthan Dündar`ın konuk olduğu ve Bilimsel Metodik ve Profesyonel Geliştirme Merkezinin 80 il kültür müdür ve personelinin katıldığı etkinliğe ülkenin bölgelerinde çalışan çok sayda kültür ve bilim insanı katıldı.

Kültür üzerine Bilimsel Metodik ve Profesyonel Geliştirme Merkezinin İlmî Kâtibi Cavid Aliyev, konferansın 26 Eylül Türkçe Bayramı gününde gerçekleştirildiğini belirterek, Azerbaycan ve Türkiye’nin bilimsel potansiyelinin geliştirilmesi, bilim ve kültür insanlarının ortak iş yapmalarının önünün açılması amacıyla çalıştıklarını belirtti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdür V. Selçuk Karakılıç, Bakü Yunus Emre Enstitüsünün Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesini sağlayan, bilim ve kültür insanları arasında iletişim kanallarını açık tuttuğunu belirterek Prof. Dr. Merthan Ali Dündar’ı bu çerçevede davet ettiklerini, bu sayede Türkiye ve Azerbaycan ilim adamlarının “ortak tarih ortak gelecek” konusunda iş birliği yapmalarını umduklarını kaydetti.  

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, “XIX. Yüzyılda Türk Dünyası ve Japonlar” başlıklı seminerde, Japonya’nın Türk ve İslam dünyasıyla olan yakın ilişkileri hakkında konuştu.

Prof. Dr. Dündar, Japonların Türk ve Müslüman adını ilk defa 1630`lu yıllarda duymaya başladığını,  ancak Türk Dünyasının 11. Yüzyılda Kaşgarlı Mahmud’un meşhur sözlüğü Dîvânu Lugâti't-Türk’ten Japonyanın adını öğrendiğimizi belirtti.

Prof. Dr. Merthan Dündar, Japonya ve Japon isminin farklı zamanlarda Azerbaycan edebiyatında görüldüğünü kaydererek şöyle konuştu:

“Biz özellikle Azerbaycan edebiyatında Japon kültürünün yankılandığını görüyoruz. Hüseyin Cavid`in “Hasbihal”, Celil Memmedguluzade`nin “Biz Neyiz” makalelerinde Japonya çeşitli vesilelerle Azerbaycan halkına tanıtılmış, anlatılmaya çalışılmıştır. Necep Bey Vezirov`un “Tebrikname” eserinde Japonların İslamiyet’e girmelerinin ne kadar iyi olacağı hakkında karşımıza yazılar çıkıyor. Mirza Alekber Sabir, Abbas Sehhet ve başka Azerbaycanlı edebiyatçıların eserlerinde de dolayı yollarla Japonya hakkında bilgilere rast gelmek mümkündür.”

Prof. Dr. Merthan Dündar, Japon tarihinin dönemleri ve Türk Dünyası ile ilişkileri hakkında bilgiler verdiği konferansın sonunda katılımcıların sorularını cevaplandırdı.