Karagöz-Hacivat Bakü'de Çocuklarla Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Abdulla Şaik Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu iş birliği ile Karagöz Derneği  Başkanı Enis Ergün'ün sahnelendirdiği "Karagöz Gizemli Ağaç" isimli oyun 1 Ekim 2019 tarihinde Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosunda izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü tarafından ilk defa gerçekleştirilen ve Azerbaycanlı ve Türkiyeli çocukların büyük bir heyecan ve coşkuyla izledikleri oyunun sonunda kültür zenginliğinin hayal perdesi Karagöz-Hacivat figürleri çocuklara hediye edildi. 

Karagöz-Hacivat 

Karagöz-Hacivat, beyaz bir perdenin arkasına ışık koyularak ve bu ışığın önünden geçilerek perdeye yansıtılan şekillerle oynanan gölge oyunudur.

Türk toplumu için çok önemli ve kaybedilmemesi gereken önemli bir değer olan Karagöz ve Hacivat'ta hem edebiyat, hem müzik, hem folklor ve dans, hem de mizah vardır. Küçükten büyüğe herkese hitap eden Karagöz-Hacivat, yüzyıllardır özellikle de çocukların eğlencelerinden biri olmuştur. Karagöz’ü seslendiren Hayali denen kişi, bu şekilleri hareket ettirir, konuşturur. Bu şekiller perdede çok değişik hareketlere bürünürler. Seyirciler de bu oyunu değişik hayaller olarak izler.

Şarkılarla, gazellerle başlayan Karagöz-Hacivat oyunu, izleyenleri bir yandan neşelendirirken, diğer yandan verdiği öğütlerle düşündürür. Seyredenler oyunun sonunda Karagöz ve Hacivat’ın konuşmalarından ders çıkarır ve ibret alırlar.