“Dünya Edebiyatı” Dergisinin “Türkiye: Hikâye” Özel Sayısı Çıktı

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan Yazarlar Birliği Sanatsal Tercüme ve Edebi İlişkiler Merkezinin baskısı olan “Dünya Edebiyatı” dergisinin “Türkiye: Hikâye” özel sayısı hazırlandı.

Derginin yeni sayısında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işgalcilere karşı milli mücadeleyi, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için 19 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan Samsun’a gidişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle Türkiye’nin edebiyatına yer verildi.

İki kurum arasındaki yoğun iş birliği ve dergi ekibinin faaliyeti sonucunda 55 yazarın hikâyeciliğinden seçilen eserlerin bulunduğu “Türkiye: Hikâye” sayısı yayımlandı.Yazarlar arasında çağdaş Türkiye hikâyeciliğinin kurucularından olan Ömer Seyfettin, Memduh Şevket Esendal, Refik Halit Karay, Sait Faik Abasıyanık ve diğer klasiklerin yanı sıra, Murat Yalçın, Mukadder Gemici, Mustafa Çiftçi,  Sine Ergün gibi yeni nesil edebiyatçılar yer aldı. Azerbaycan okurları, Halikarnas Balıkçısı, Rıfat Ilgaz, Yusuf Atılgan, Vüsat O. Bener, Adalet Ağaoğlu, Bilge Karasu ve başka meşhur imzaların da hikâyeciliği ile de tanışma fırsatı yakaladı. Hikâyelerin büyük çoğunluğu, yazarların ise çoğunun eseri Azerbaycan Türkçesine ilk kez çevrildi.

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı, Halk Yazarı Anar, bu yayının iki ülke edebiyatı arasında daha güçlü bağlar oluşmasına vesile olacağını söyledi.

A.C. Kültür Bakanı Ebülfes Garayev, derginin Türkiye hikâyeciliğine ayrılmış özel sayısını önemli kültürel eylem, Azerbaycan-Türkiye kültürel ilişkilerine sağlanan büyük katkı olarak değerlendirdi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cihan Özdemir ise “Derginin bu özel sayısı aracıyla profesyonel yazarlar ve Türkiye edebiyatını sevenlerin dışında, Türk hikâyeciliği ile ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmayan Azerbaycan okurlarına da hikâyeciliğimizin zengin bir aşaması sunulmaktadır… “Söz uçar, yazı kalır” atasözümüze uygun olarak, 20. yüzyıl Türkiye hikâyesine ayrılmış bu özel sayı ile edebiyatımız uzun süre okurların odağında kalmaya devam edecektir.” ifadelerinde bulundu.

Sanatsal Tercüme ve Edebi İlişkiler Merkezinin Başkanı, Şair Selim Babullaoğlu derginin yeni sayısını etkin iş birliğinin değerli ürünü olarak tanımlayarak, Enstitüye teşekkürlerini iletti.

Dergide, Dr. Sedaget Gasımlı’nın “Türkiye Edebiyatında Yeni Hikâyecilik”, edebiyatçı Gismet’in “Dünden Bugüne Türkiye Hikâyesi” ve Sima Şefizade’nin “Çağdaş Türkiye hikâyeciliğine bir bakış” adlı Türkiye hikâyeciliğini yorumladığı kuramsal yazılar da yer aldı.