Bakü'de "Türk Dünyası ve Hoca Ahmet Yesevi" Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Ahmet Yesevi Üniversitesi (AYÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 21 Şubat tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Bakü Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği "Türk dünyası ve Hoca Ahmet Yesevi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Ahmet Yesevi'nin hayatını, Türk tasavvuf ve düşünce dünyasına katkılarını anlattı.

Ahmet Yesevi'nin Yesi'de kurduğu mektebinde İslam'ın yüce değerlerini Türkçe anlatmaya başladığını ve İslamiyetin Türkistan'da dalga dalga yayıldığını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, Yesevi'nin dini, Peygamberin metoduyla hikmetle güzel öğütle anlattığını belirtti. Yıldız, "Ahmet Yesevi, Türk tarihinde İslamın esaslarını kendi dilimizle ilk anlatan kişidir. Yesevi Türkçeyi Müslümanlaştırdı, İslamın tebliğ dili yaptı ve başardı. Bugün Türkçe varsa bu Ahmet Yesevi sayesindedir." şeklinde konuştu.

Konferans sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Yıldız, Ahmet Yesevi’nin Türk dünyasının birlik ve beraberlik sembolü olduğuna vurgu yaparak, “AYÜ olarak,, Türklere Türklüğü ve Müslümanlığı Türk'ün ana dili Türkçe ile öğreten büyüğümüz Ahmet Yesevi'yi anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir ise Ahmet Yesevi'nin "gönül dünyasını imal eden" büyük şahsiyetlerin en başında gelen, zirvede duran bir isim olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “11. ve 12. yüzyılda Türk dünyasının çeşitli bölgelerine göndermiş olduğu talebeleriyle İslamın aydınlığını, İslamın o gönülleri fetheden tarafını toplumlara anlatmış, alperenler vasıtasıyla gönülleri fethetmiş ve neticede arkasından siyasi ve askeri zafer olarak adlandırdığımız taçlanmalar meydana gelmiştir." dedi.

Konferans kapsamında AYÜ tarafından Azerbaycan Türkçesi ile basılan "Hoca Ahmet Yesevi" kitabının tanıtımı da gerçekleştirildi. Çeşitli hat, minyatür ve kaligrafi örneklerinin de sergilendiği konferansa, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği müşavirleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.