Bakü’de "Akif'ten Vahabzade'ye İki Şair Bir Şiir - İstiklal" Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, "Akif'ten Vahabzade'ye İki Şair Bir Şiir - İstiklal" temalı uluslararası bilimsel panel düzenlendi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA Bakü Program Koordinatörlüğü ve Bakü Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla, Sebilürreşad Kültür Eğitim ve Medeniyet Derneği, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) tarafından düzenlenen etkinlik 2 Mayıs Perşembe günü, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMEA) Nizami Gencevi adına Edebiyat Enstitüsünde gerçekleştirildi.

Panele Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, AMİA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile çok sayıda yazar ve akademisyen katıldı.

Panelde konuşan Enstitüsü Direktörü, AMEA Başkan Yardımcısı Akademik İsa Habibbeyli, Azerbaycan-Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin tarihi köklere dayandığının altını çizdi. Bu ilişkilerin bütün alanlarda olduğu gibi bilimsel, kültürel ve edebiyat alanlarında da geliştiğini kaydeden Habibbeyli, Türk Dünyasının büyük şairleri Mehmet Akif Ersoy ve Bahtiyar Vahabzade’nin edebi kişiliğine adanan etkinliğin bu kardeşliğe bariz örnek olduğu söyledi.

Büyükelçi Özoral hem Mehmet Akif hem de Vahabzade'nin inançlarından hiçbir zaman taviz vermediklerini vurguladığı konuşmasında, Akif ve Vahabzade’nin her türlü tehlikeyi göze alarak mücadele eden istiklâl şairleri olduğunu belirtti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, Mehmet Akif ve Vahabzade'nin farklı dönemlerde yaşasalar da eserleriyle milletin duygularına tercüman olduklarını belirtirken, TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, Türk dünyasının bu önemli iki isminin edebi mirasının gelecek nesillere aktarılmasının öneminden bahsetti.

Sebilürreşad Eğitim Kültür ve Medeniyet Derneği Genel Başkanı Fatih Bayhan, Mehmet Akif'in kaleme aldığı İstiklal Marşı'nın sadece Türk milletinin değil bütün mazlum milletlerin duygularını dile getiren bir marş olduğuna dikkat çektiği panelde, EkoAvrasya Genel Başkanı Hikmet Eren, Mehmet Akif ve Vahabzade'nin en önemli ortak özelliğinin istiklal şuuru olduğunu kaydetti.

Panelisteler arasında yer alan Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Ersoy Argon da Akif ve Vahabzade'nin birbirine çok benzediklerini, asla eğilmediklerini, doğru bildikleri yoldan dönmediklerini ve şiirlerinde benzer duyguları paylaştıklarını söyledi.

Mehmet Akif ve Vahabzade'nin hayatlarının yanı sıra fikir ve edebiyat dünyalarının da katılımcılarla paylaşıldığı panelde, Sebilürreşad Mecmuasının "İki Şair Bir Şiir - İstiklal" manşetli özel sayısı ile Safahat kitabı hediye edildi.