“3.Türk Dünyasının Ortak Dili - Nakışlar" Bakü’de Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü’de “3.Türk Dünyasının Ortak Dili - Nakışlar" konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.  

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Azerbaycan Halı Müzesi, Bakü Yunus Emre Enstitüsü, UNESCO Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Komisyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun Devletlerarası İnsani İşbirliği Vakfının ortaklaşa düzenlediği "3. Türk Dünyasının Ortak Dili - Nakışlar" konulu uluslararası sempozyumun açılışı, 25 Ekim 2018 tarihinde yapıldı.  

Azerbaycan Halı Müzesin’de gerçekleştirilen programda açış konuşmasını yapan Azerbaycan Halı Müzesi Müdürü Şirin Melikova, "Ülkemizde bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyumun coğrafyası oldukça geniştir. Sempozyuma, Türk dili konuşan ülkelerin yanı sıra, çeşitli devletlerden bu alandaki önde gelen araştırmacılar, koleksiyoncular, halı ressamları ve uzmanlar katılmaktadır. 22 ülkeden gelen sanatşinaslar, halı ressamları ve moda alanında faaliyet gösteren önemli kişiler de sempozyumun çalışmalarına önemli katkıda bulunacaktır." ifadelerini kullandı.

Sempozyumun amacının, Türk halklarının ortak mirası olan halı süslemelerinin araştırılması yönünde yürütülen çalışmaları daha da genişletmek olduğuna dikkat çeken Şirin Melikova, “Keçe Sanatında Birleşme Noktaları” başlıklı sempozyum kapsamında düzenlenen “Keçe Sanatı Modern Kültürde” ve “Geleneksel Keçe Sanatı” adlı sergiler hakkında bilgiler de verdi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü tarafından davet edilen Türkiyeli halı uzmanları Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuran Say ise sempozyuma Türkiye’nin keçe sanatı ile ilgili sunumları ile katıldılar.

Katılımcıların sempozyum boyunca yaptığı sunumlarda, uluslararası nitelik taşıyan sempozyumun ülkeler arasında karşılıklı iş birliği oluşmasında üstendiği role vurgu yapıldı.