Son Mektup Filmi Azerbaycan'da Gösterime Girdi

Yazıcı-dostu sürüm

Çanakkale mücadelesini ele alan Son Mektup filmi  Azerbaycan'da  Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi’nin organizasyonu ile gösterime girdi. Filmin galasına Azerbaycan devleti en üst düzeyde katılım sağlarken, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in özel kutlama mesajını yardımcısı Ali Hasanov okudu. Galaya filmin yapım ve yönetmeni Özhan Eren ile birlikte başrol oyuncusu ve aynı zamanda Azerbaycanlı olan Nesrin Cevadzade katıldı.

Senaryo, yapım ve yönetmenliğini Özhan Eren'in yaptığı "Son Mektup" filmi,Azerbaycan'da gösterime girdi. Başkent Bakü'de, Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi’nin organizasyonunda gösterime giren "Son Mektup" filminin galası yapıldı. Filmin galasına katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanının Sosyal ve Siyasi Konulardan Sorumlu Yardımcısı Ali Hasanov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in filmin gösterime girmesi nedeniyle gönderdiği kutlama mesajını sahnede okudu. Cumhurbaşkanı Aliyev mesajında, Çanakkale Savaşlarında gösterilen mücadeleden sadece Türkiye'nin değil, bütün Türk halklarının gurur duyduğunu vurguladı. Aliyev mesaj içeren mektubunda şunları kaydetti: "Bu savaşlarda iştirak ederek şehit olan Azerbaycanlı gönüllülerin de hatırası halklarımız için azizdir. Memnuniyetle kaydedebiliriz ki, kahraman soydaşlarımızın fedakarlığı, onların azatlık ve devletçilik arzuları bir milletin iki devleti olan Türkiye ve Azerbaycan örneğinde gerçeğe dönüşmüştür. Tarihin en ağır zamanlarında birlikte olan halklarımız, bugün de birbirine her taraflı destek olmaktadır" diye konuştu.

Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Mustafa Kemal Atatürk'ün, emrindeki askerlere taarruzun da ötesinde ölmeyi emrettiğini ve bu emri yerine yetirirken Mehmetçiğin yanında Azerbaycanlı kardeşlerini de bulduğunu söyledi. Coşkun, tarihte, Türkiye ve Azerbaycan'ın derin ve anlamlı birlikteliğini gösteren çok örneğin olduğunu vurgulayarak, "Çanakkale savaşlarında Anadolulu Mehmetçiklerin yanında Azerbaycanlı kardeşleri bulunduğu gibi, 1918 yılında Kafkas İslam Ordusu ile Azerbaycan'da bulunan Mehmetçikler birlikte mücadele etmiş, gazi olmuş, şehitlik mertebesine yükselmiştir. Biz Azerbaycan'dan güç alıyoruz ve tarih boyunca güç aldık. Bugün Türkiye - Azerbaycan kardeşliği Cumhurbaşkanlarımızın desteğiyle daha da ilerlemektedir" şeklinde konuştu.

Gala öncesinde düzenlenen basın toplantısında Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Şaban Çobanoğlu yaptığı açıklamada, Türk dilini, kültürünü, tarihini ve sanatını dünyada tanıtan, dünya kültürleriyle köprüler kuran Yunus Emre Enstitüsü'nün, Çanakkale savaşlarının 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında birçok faaliyete imza attığını söyledi. Çobanoğlu, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'da  "Son Mektup" filminin tanıtılması ve gösterilmesine verdikleri katkıdan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Filmin yapımcısı Özhan Eren de, atalarının Azerbaycan'ın Şirvan bölgesinden Türkiye'ye göç ettiğini vurgulayarak, Çanakkale Savaşının anlatıldığı ve savaşa gidenlerle, bekleyenlerin hikayesini konu alan "Son Mektup" filminde bilerek ve isteyerek bir Azerbaycanlı hemşire rolüne yer verdiğini söyledi. Çanakkale Savaşı ve Balkan harbinde de çok sayıda Azerbaycanlı gönüllü hemşirelerin İstanbul ve çevresine gelerek, yaralı askerlere yardım ettiklerinin altını çizen Eren, "Bu kardeşlikten de öte bir bağdır. Azerbaycanlı bacılarımızın yaptıkları bu yardımları bütün Türk gençliğinin bilmesini istedim" diye konuştu.

Nesrin Cevadzade ise doğduğu ve büyüdüğü topraklarda hayatının en önemli filmi olan Son Mektup’un gösterilmesinden dolayı büyük onur ve gurur duyduğunu söyledi. 

Gala da, Azerbaycanlı sinema severlerin filme yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.