Millî Mücadele ve Edebiyat Sempozyumu

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Merkezi İlmi Kütüphanesinde 13 Haziran tarihinde Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü, TİKA, Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu ve KÜNİB iş birliğiyle “Türk Dünyasında Millî Mücadele ve Edebiyat” Sempozyumu gerçekleştirildi.

Açış konuşması yapan Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı İsa Habibbeyli Türkiye ile Azerbaycan arasında geçmişten gelen dostluk ve kardeşlik ilişkilerinden bahsederek bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin ülkelerin millî mücadele tarihleri açısından önemli bir armağan olduğunu ifade etti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, Millî Mücadele’nin 100. yılına ithafen böyle bir etkinlik gerçekleştirdikleri için organizatörlere teşekkür ederek Türk kurumlarının Azerbaycan'da geçen yıl çok sayıda etkinlik düzenlediğini söyledi. Özdemir ayrıca Millî Mücadele ile aynı dönemde diğer Türk cumhuriyetlerinin de ciddi savaşımlar verdiğini ifade etti.

TDK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Ersoy da konuşmasında, “Çin, Alman, Mongol ve başka halkların tarihi Türk tarihinden söz edilmeden yazılamaz. Büyük milletlerin hafızaları da büyük olur, o yüzde de tarihimizi unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Edebiyat Enstitüsü Azerbaycan-Asya Edebi İlişkileri Şube Müdürü Prof. Bedirhan Ahmedov “Azerbaycan Şiirinde Milli İstiklal Mücadelesi” konulu bildirisini sundu. Azerbaycan ve Türkiye edebiyatında millî mücadelenin ele alınışından bahseden Ahmedov, “Basının henüz yeni olduğu bir dönemde edebiyat ve özellikle şiir mücadelede önemli rol oynadı. Bu işte genç şairlerden Mehmet Emin Yurdakul, Ahmet Cevat, Cafer Cabbarlı, Ümmulgülsüm, Abdulla Şaig daha aktiftiler. Bu kişiler aynı zamanda Kafkas İslam Ordusuna atfen çok sayda millî ruhlu şiirler yazdılar.” dedi.

Açılış sonrasında sempozyum katılımcıları bildirilerini sundu.