Bakü'de Nevruz Coşkusu

Yazıcı-dostu sürüm

Baharın başlangıcı sayılan ve Azerbaycan'da çok büyük şenliklerle kutlanan Nevruz Bayramı'nda Türkiye, bu yıl da Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi ve T.C. Kültür Müşavirliği'nin düzenlediği etkinlikler ile  temsil edildi. Türkiye'ye ait çadır her yıl olduğu gibi bu yıl da halktan büyük ilgi gördü.

Nazirler Kabineti yanında İçerişehir Devlet Tarih Mimarlık İdaresi bu sene geleneksel olarak Nevruz Festivali'nin 2'cisini Bakü'de gerçekleştirdi. 4 gün süren festivale başta Türkiye olmak üzere Rusya, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan katıldı. İdarenin Türkiye için ayırdığı büyük stant içerisinde Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi ve Kültür Müşavirliği'nin organizasyonu ile geleneksel Türk el sanatları ve Türk mutfağının tanıtımı gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sanatçıları telkırma, lüle taşı işlemeciliği, oltu taşı ve tesbih işlemeciliği, ebru sanatı dallarında çalışmalarını yerinde gösterdi.Türk Mutfağının içli köfteden baklavasına kadar örneklerinin temsil edildiği etkinlikte, Şanlıurfa yöresinin çiğ köfte yapımı baştan sona canlı olarak sergilendi.

Ayrıca TRT'nin desteği ile Türk Halk Müziği'nin ünlü isimlerinden Nursaç Doğanışık ve Köksal Coşkun festival boyunca konser verdi. Türk-Azeri Pop Müziği'nin temsilcilerinden Nurkan-Lale ikilisinin birbirinden güzel parçalar seslendirdiği etkinlikte 24 numaralı Çocuk ve Gençlik Yaratıcılık Merkezi'nin öğrencileri tarafından Türk halk dansları gösterildi. Öte yandan Anadolu Ajansı'nın da İstanbul'a ait çekilmiş birbirinden eşsiz fotoğrafları kutlama alanında sergilendi.

Türkiye çadırına ayrıca ünlü Türk Şair Cemal Safi ve Azerbaycanlı Milletvekili Ganire Paşayeva'da gelerek, etkinlikleri yerinde izledi.