Bakü’de “Azerbaycan-Türkiye Müşterek Halk Oyunları ve Gelenekleri” Paneli Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan Cumhuriyet Kültür Bakanlığı, Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Bakü Temsilciliği (TİKA), Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ve Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ve AMEA Folklor Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği panele, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz,  UNESCO Azerbaycan Milli Komisyonu Başkanı Elnur Sultanov, Milletvekili Sona Aliyeva, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Halk Yaratıcılığı Şube Müdürü Yard. Vugar Mammadov, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Halk Yaratıcılığı Şube Müdürü Yard. Vugar Mammadov, iki kardeş devletin tüm alanlarda, özellikle kültür ve  folklor alanında iş birliğini takdir ettiğini söyledi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, Yunus Emre Enstitüsünün 48 ülkede 58 merkeziyle Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmaya devam edeceğini söyledi. Bakü Yunus Emre Enstitüsünün, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kültürel köprü rolünü üstlenmeye çalıştığına ve birçok kültürel ve bilimsel merkezle ortak projeler gerçekleştirdiğine vurgu yapan Özdemir: "Bu açıdan bakıldığında, ortak halk oyunları ve gelenekleri paneli ulusal kültürümüzün ayrılmaz bir parçasına adanmıştır. Kültür, ulusal kimliğimizin somut örneğidir." şeklinde konuştu.

AMEA Folklor Enstitüsü Müdürü, Akademik Muhtar İmanov, Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen panelin, her iki ülkenin ortak halk oyunları ve gelenekleri hakkında bilimsel tartışmalar yapılması ve bu oyunların gelecek nesillere aktarılması amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Halk kültürünün en önemli dallarından birinin halk dansı ve meydan oyunları olduğunu söyleyen İmanov “ Köy Seyirlik oyunların, performansların arkaik köklerine inmek, onların modern durumunu öğrenmek, kendimize ve dünyaya yaymak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Sadece bilimsel araştırma yapmakla kalmayıp aynı zamanda teşkilatlar arası ilişkiler kurmak, deneysel ve pratik çalışmalar yürütmek ve bu faaliyetlerle ulusal kimliğimizi tanıtmak, yapacağımız esas işlerden biridir.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Sona Aliyeva, ulusal kimlik kavramının önemine değindiği konuşmasında şunları söyledi: “İnsanın ulusal kimliğini şekillendiren birkaç faktör var. Vatan, toprak, kültür, toplum ve sınırları belirleyen devlet. İnsanın ulusal kimliği, milli değerleri olmadan yaşaması imkânsızdır. Ulusal kimlik, bizi geçmişimize, genetik ve tarihi hafızamıza bağlayan temel faktörlerden biridir. Azerbaycan halkı, zaman zaman zorluklarla yüzleşmesine rağmen, ulusal kimliklerini ve saygınlıklarını korumuştur.”

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı,  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz “UNESCO’da Geleneksel Sporlar ve Oyunlar”;  AMİA Folklor Enstitüsü Direktörü Akademik Muhtar İmanov “Halk Oyunlarında Ritual-Mifoloji Konteks”; Doç. Dr. Ezgi Metin Basat “Köy Seyirlik Oyunlarında Oyuncu, Seyirci ve Mekân İlişkisi”; AMİA Folklor Enstitüsü  Çağdaş Folklor Şubesi Müdürü Prof. Dr. Füzuli Bayat “Oyunların Felsefi-Mifoloji Kökeni, Yasaklar ve Cezalar”; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Araştırma Görevlisi Zeynep Safiye Baki Nalcıoğlu “Türkiye'de Geleneksel Oyunlar ve Uygulama”; AMİA Folklor Enstitüsü Merasim Folklor Şubesi Müdürü  Doç. Dr. Ağaverdi Halil “Gözbağlıca Oyunlarıda İnisiasiya ve Türk Eposunun Strukturu” başlıklı sunumları ile panelde yer aldılar.

Panel çerçevesinde Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ile Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü uzmanları Tarkan Korkmaz, Bilge Tüzel ve Meryem Özdemir'in sunumlarıyla Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesinde ilkokul öğrencilerine yönelik Türk halk oyunları canlı gösterimi de yapıldı.