Bakü’de 14. Büyük Türk Dili Kurultayı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türk Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı ve Yurtdışı Akraba Toplulukları tarafından ortaklaşa düzenlenen 14. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı 26 Eylül 2019 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlendi.

Türkiye ve Azerbaycan’dan çok sayıda akademisyenin katıldığı kurultayın açılışında T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı, Dünya Pediatri Başkanı Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ve Azerbaycanlı ve Türkiyeli gazeteciler de katıldı.

Açılışta konuşan Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, Kurultay’ın Bakü’de düzenlenmesindeki önemine dikkat çekerek Yunus Emre Enstitüsü olarak Türk dilinin dünyada yaygınlaşması yönünde çalıştıklarını söyledi. Özdemir, Kurultay’ın başarılı geçmesini dileğinde bulundu.

Büyük Türk Dili Kurultayı 93 Yıl Sonra Tekrar Bakü’de Yapıldı

T.C. Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral, yaptığı açış konuşmasında Büyük Dil Kurultayı’nın ilk defa 1926 yılında Bakü’de düzenlendiğini ve bu kurultaya katılanların  şehit edildiğini söyledi. Bu Kurultay’ın Bakü’de düzenlenmesinin önemli olduğunun altını çizen Özoral, “Bakü güzel Türkçemizin en güzel konuşulduğu yerlerden birisidir. Türkçemizi korumak, yüceltmek ve onu bütün dünyada bir bilim dili haline getirmek zorundayız. 20. yüzyılın başında Türkçenin ortak bir dil haline getirilmesi, dilde ve fikirde birlik şiarının hayata geçirilmesi için çok çeşitli çalışmalar yapıldı. Bunlar biri de Bakü’deki Türk Dil Kurultayı’ydı. Türkçemizi geliştirmek için büyük bir sorumluğumuz var. Arkamızda 200 milyonluk bir Türk dünyası var. O yüzden dilde birlik, fikirde birlik ilkesi sonsuza kadar yaşayacak. Bu Kurultay 1926 yılında şehit edilenlere de borç ödeme zamanıdır. ” dedi. 

Kurultayda 120 Bildiri Sunulacak

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek de konuşmasında kurultaya yurt içi ve yurt dışından toplam 220 bilim insanın bildirileri ile başvurduğunu belirterek, kurultayda 120 bildirinin sunulacağını söyledi. Türk Dili Kurultayı ile amaçlarının Türk dilinin zenginleşmesine katkı sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Özyürek, “14. Uluslararası Büyük Dil Kurultayı, Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek ve yeni tespitleri ele almak amacıyla gerçekleştiriyoruz. Atalarımızdan miras aldığımız bu güzel dilimiz için el ele, gönül gönüle ve omuz omuza verelim. Dilimize sahip çıkarak gelecek kuşaklara Türk’e yakışır arı saf temiz bir Türkçe bırakalım” dedi.

Türk Dili Dünyada Hak Ettiği Yeri Alacak

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin dünya dilleri arasında hak ettiği yeri bulması konusunda gösterdiği çabaların takdire şayan olduğunu da kaydeden Özyürek, “Yunus Emre Enstitüsü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş, gece gündüz demeden Türkçemizin dünyada hak ettiği değeri bulması için çaba gösteriyor. Yunus Emre Enstitüsü kuruluşundan bu yana ve özellikle son yıllarda en yapıcı çalışmaları kamuoyunun da dikkatini çekmiştir. Enstitüsü başkanlığının yurt içi ve yurt dışı çalışmaları takdire şayandır. Emek verenleri kutluyoruz” diye konuştu.

Dil Politikaları Takip Edilmeli

Dünya Pediatri Başkanı Gazi Üniversitesi önceki Rektörü ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Enver Hasanoğlu da konuşmasında Büyük Dil Kurultayı’nın tüm Türk dünyasında faydalı olmasını diledi. Dil ile millî hisler arasında güçlü bir bağ olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasanoğlu, şunları söyledi: “Dil ile bağlar ne kadar artarsa milli hisler de o kadar güçlenir. Öğretim üyeleri, öğrenciler, yazarlar ve spikerler dilimize büyük önem göstermeli. Küreselleşen dünyamızda hızla değişen dil politikalarını yakalamak ve onlara öncülük etmek çok önemlidir. Bu kurultayda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kurultayın başarılı geçmesini diliyorum.”

Konuşmaların sonunda Uluslararası Türk Dili Kurultayı Başkanı, Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek’e Türk dili alanında yapmış olduğu 25 yıllık hizmetinden dolayı Prof. Dr.Enver Hasanoğlu tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Türk Dil Bayramı ve Kurultay açış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. 2 gün boyunca sürecek oturumlarda 120 bildiri sunulacak.