Azerbaycan-Türkiye Halk Dansları Gösterisi

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bakü Koordinatörlüğü, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Azerbaycan, Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Üniversitesi (AÜ), Müslim Magomayev Azerbaycan Devlet Filarmonisi tarafından "Azerbaycan-Türkiye Halk Dansları" gösterisi düzenlendi.

Nevruz Bayramı dolayısıyla, 19 Mart 2019 tarihinde Azerbaycan Devlet Genç Seyirciler Tiyatrosu'nda düzenlenen etkinlik, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği müşavirleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, Nevruz Bayramı'nın Türk dünyasının en eski bayramlarından olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, Türk ve Azerbaycanlı halk oyunları ekiplerini bayram dolayısıyla aynı sahnede buluşturduklarını belirtti.

TİKA Bakü Program Koordinatörü Tiryaki, Nevruz'un Türk dünyasının sembol bayramlarından olduğunu kaydederken, Türk dili konuşan halkların kendi kültür ve geleneklerini her koşulda yaşattığına dikkat çekti.

MÜSİAD Azerbaycan Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yapar ise Nevruz'un birlik, beraberlik, sevgi ve dayanışmanın tezahürü olarak değerlendirdi. Yapar, Türk milletinin olduğu her yerde kutlanan Nevruz’un yeniden uyanışın hikâyesi olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından dans gösterileriyle devam eden etkinlikte, AÜ halk oyunu ekibi başbar, koçeri, uzundere, sekme ve hançer barı gibi halk oyunlarını icra ederken, Azerbaycan Devlet Şarkı ve Dans Topluluğu Azerbaycan, enzeli ve cengi dansları ile sahne aldı.

Halk dansları gösterisi, iki grubun birlikte icra ettiği "Türkiye-Azerbaycan kardeşlik dansı" ile son buldu.