Ahmet Hamdi Tanpınar Bakü'de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Yazarlar Birliği, İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Bakü Devlet Üniversitesi iş birliği ile “Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Anma Günü” adlı bir program gerçekleştirdi.

15 Aralık Perşembe günü Bakü Devlet Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğe, milletvekilleri, Azerbaycanlı yazarlar, sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Abel Meherremov, Tanpınar'ı sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyasının yazarı olduğunu söyleyerek, Azerbaycanlı gençlerin Tanpınar'ı ve diğer Türk yazarları daha yakından tanımasını istediklerini ve Türk dünyası yazarlarının da Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerde tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev, Tanpınar'ın hayatı ve eserlerinden bahsederek onun eserlerinde Türk insanının Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki hayatını yansıttığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Makbule Koçak, Türkiye ve Azerbaycan'ın edebiyat, kültür ve sanat dalındaki ilişkilerini daha da geliştirmesi gerektiğini belirtti. Azerbaycan'ın sanat ve edebiyat dünyasının çok geniş olduğunu vurgulayan Koçak, bunları Türkiye'ye de taşımanın gerekliliğini kaydetti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım ise Tanpınar'ın dört eserinin Azerbaycan Türkçesine çevrildiğini hatırlatarak, şairin Azerbaycan'da daha iyi tanınması için deneme yarışması başlattıklarını söyledi.

Etkinlikte, "Tanpınar'ı Keşfediyorum" adlı deneme yarışmasında başarılı olanlar açıklandı.