3. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Bakü'de Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun üçüncüsü 25-27 Mayıs 2016 tarihlerinde Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü, Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi ve Kırgızistan Eastern/Mahmud Kaşgari-Barskani Üniversitesi işbirliğiyle yapılan sempozyumda yurtdışından 413, Azerbaycan'dan 85 toplam 498 akademisyen sunum yaptı.

Sempozyumun açılış törenine, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas,  Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazim Hüseynli, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım, milletvekilleri ve çok sayıda bilim adamı katıldı.

Katılımcı sayısı her yıl artan Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun üçüncüsüne Türkiye ve Azerbaycan’ın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs, Dağıstan, Başkurdistan, Tataristan, Doğu Türkistan, Gürcistan, Sırbistan, Bosna Hersek gibi birçok ülkeden Türk Dünyası üzerine bilimsel çalışma ve araştırma yapan çok sayıda bilim insanı toplam 763 bildiri gönderdi.

Sempozyumda; “Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri ve Edebiyatları”, “Kültürlerarası İlişkilerin Dünü, Bugünü ve Geleceği”, “Türk Topluluklarının Destan, Mitoloji ve Folkloru”, “Türk ve Dünya edebiyatlarının İlişkisi ve Etkileşimi”, “Türk Topluluklarında Din ve Felsefe”, “Avrasya’da Eğitim Alanındaki Yenilikçi Teknolojiler”, “Türk Dünyasında ve Modern Dünyada Çevre Sorunları”, “Türk Dünyasında İşletmecilik, Yönetim Anlayışı ve Ekonomi”, “Avrasya ve Türk Topluluklarının Yazılı ve Görsel Anıtları”, “Dekoratif Sanatlar ve Oryantal Eserler”, “Türk Dünyasında Sanat”, “Türk Dünyasında Medya”, “Günümüz Eğitiminin Etno-psikolojik Sorunları”, “İpek Yolunun Tarihi ve Bugünü”, “Türk Dünyasında ve Modern Toplumlarda İletişim ve Cinsiyet Sorunları” ve “Türk Dünyasında Fen Bilimleri Eğitimi” konuları ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Hüseynli, sempozyumu Türk dünyasının yakınlaşması açısından önemli bir adım olarak değerlendirdi ve Türk dünyasının kültür ve edebiyat bakımından diğer kültürlere göre daha zengin olduğunu fakat bunların iyi ve yeterli araştırılmadığını söyledi.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, düzenlenen sempozyumun ve buna benzer etkinliklerin büyük önem taşıdığını ifade ederek “Atalarımızdan kalan şanlı mazimiz bizlerin üzerine dilimizi, tarihimizi, edebiyatımızı, kültürümüzü, dinimizi ve manevi değerlerimizi araştırma, geliştirme ve koruma sorumluluğu yüklemiştir. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun amaçları da bu doğrultuda belirlenmiştir. Temel amacımız; Türk Dünyası ile ilgili konuların akademik bir anlayışla ele alınıp tartışılmasını, Türk Dünyası ile ilgili çalışan bilim insanlarının bir araya getirilerek bilgi üretilmesini, çalışma ve araştırmaları paylaşacak etkileşim ortamının oluşturulmasını ve yeni bakış açılarının sunulmasını sağlamaktır” dedi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım konuşmasında,  Türk devletlerinin dünya devletleri arasında daha etkin bir rol üstlenebilmesi; toplumsal yapısını, değerlerini, kurumlarını ve bunların değişim seyrini ortaya koymaya yönelik yapılan düzenli araştırmaların ortaya çıkması için bilimsel toplantılara ihtiyaç olduğunu belirtti ve elde edilen neticeler, ulusal ve uluslararası alanda bütün araştırmacıların hizmetine şeffaf bir biçimde sunulacağını ifade etti. Yıldırım konuşmasını, “Sempozyum ortamında katılımcılar arasında oluşacak bilgi alış verişleriyle, kişisel bir kazanım olarak da entelektüel, sosyal ve kültürel gelişime katkı sağlayacağı inancında olduğu” düşüncesini belirterek tamamladı.

Sempozyum bildirileri, Türkiye Türkçesinin yanı sıra diğer Türk lehçelerinde hem kitap şeklinde sunulacak hem de internet ortamında paylaşılması planlanmaktadır.

Sempozyum kapsamında bilimsel oturumların yanı sıra sergi, konser, atölye çalışması gibi çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler de gerçekleştirildi.