"Tarihsel Süreçte Osmanlı Minyatürleri" Azerbaycan'da

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakü Yunus Emre Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği "Tarihsel Süreçte Osmanlı Minyatürleri" adlı resim sergisi Azerbaycan Milli İncesanat Müzesinde açıldı. Sergide, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan yıkılışına kadar farklı minyatür ustaları tarafından çizilen 41 farklı minyatür, Azerbaycanlı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Açılışa Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Japoniyanın Azərbaycan Büyükelçisi Tsuguo Takahaşi, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Müesseseleri ve Halk Yaratıcılığı Şube Müdürü Fikrət Babayev, Azerbaycanlı Milletvekili Hikmet Babaoğlu, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Cafer Caferov, ressamlar, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Erkan Özoral, basın mensuplarına açıklamalarda bulunduğu sergide, minyatür sanatının Doğu halklarının ortak kültürünü yansıttığını söyledi.

Osmanlı'da Minyatür sanatının en güzel devirlerini 16. yüzyıldan sonra yaşadığını ifade eden Özoral, bu sanatın yeni kuşaklara anlatılması ve tanıtılmasının önemine de işaret ederek şunları söyledi: “Minyatürler bize hem o dönemdeki yaşam tarzı hem de insanların düşünceleri hakkında bilgi vermektedir. Minyatür sanatını bütün dünyaya tanıtmalı ve anlatmalıyız."

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir ise Osmanlı minyatürlerini Bakü'de sergileyerek Azerbaycanlıları Türk resim sanatı tarihi konusunda bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Sergi, 31 Mart'a kadar ziyarete açık olacak.