İstiklal’in Aydınlık 100’ü

Yazıcı-dostu sürüm

İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıldönümü vesilesiyle 12 Mart 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği ve Bakü Yunus Emre Enstitüsünce “İstiklalin Aydınlık 100ü” adlı bir etkinlik düzenlendi.

Moderatörlüğünü Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıçın üstlendiği etkinliğe, Azerbaycan Millî Meclis üyeleri, Türk ve Azerbaycanlı akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Açış konuşmasında Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, “İstiklal Marşı milletimizin bağımsızlık timsalidir, gözümüzün bebeğidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük sembollerinden biridir. Türk milletinin varlığını simgeleyen en önemli değerlerden biridir” dedi.

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Habibbeyli de İstiklal Marşı’nın vatan edebiyatının zirvesi olduğunu belirterek “Onu yazmak Mehmet Akif Ersoy’a nasip olmuştur. İstiklal Marşı’nı yazmak büyük şereftir. Bundan başka hiçbir şey yazmasa bile, milleti için büyük bir edebiyat yaratmıştır.” dedi.

Programın ikinci bölümünde Doç. Dr. Turgay Anar, Mehmet Akif’in faydası olmayan ütopik şiirler yerine milletinin yaşadığı sıkıntıları ve sevinçleri şiir dilinde bir manzume haline getirip başarıyla uygulayan önemli bir şair olduğunu söyledi.

İbrahim Öztürk, “İstiklal Marşının ifade ettiği manalar, sadece bizim dertlerimiz değil, bütün İslam ve Türk aleminin ortak dertlerini terennüm etmesi itibariyle, sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin değil, bütün yeryüzündeki müslümanların ve Türk milletine mensup herkesin istiklal duygusunu, istiklal aşkını terennüm etmesi itibariyle ilelebet devam edecek milli bir mütabakat metnidir.” şeklinde konuştu.

Mehmet Akif koleksiyoneri Mehmet Rüyan Soydan  ise çeşitli arşiv belgeleri sunduğu programda, büyük şairin Milli Mücadele yıllarında Sıratı Müstakim adıyla çıkarmaya başladığı Sebilürrüşat dergisinden bahsetti. Soydan, Mehmet Akif Ersoy’un bu mecmuanın kurucusu olmasa da, asıl yayıncılık hayatına bu dergi ile başladığını, derginin esas istikametini onun çizdiğini, bu sayede büyük coğrafyaları etkilediğini belirtti.

Azerbaycanlı Doç. Dr. Eşgane Babayeva ise, Mehmet Akif Ersoy’un Türk dünyasını aydınlatan önemli şahsiyetlerden biri olduğunu kaydettikten sonra şöyle konuştu: “Onun sözünü ve sanatını Türk dünyasına sevdiren ise kendisinin vatan, millet, istiklal sevdalısı olmasıdır. Sözüyle ve kalemiyle bir ordu kadar milletine hizmet etmiştir. Türkiye edebiyatında olduğu kadar Azerbaycan edebiyatında da bir çok şair ve yazar eserlerinde onun hakkında sevgi ve saygıyla bahsetmiştir.

Diğer Etkinlikler

Azerbaycan’da, İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı dolayısıyla bir program düzenlendi.

Bakü Yunus Emre...

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’de Yunus Emre Yılı, Azerbaycan’da Nizami Gencevi Yılı olarak anılması sebebiyle...

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Milli Konservatuarı Güzel Sanat Okulu öğrencilerinin rol aldığı "Nizami'den Yunus...

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen İstanbul Publishing Fellowship (Uluslararası...