Azerbaycan'da "Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Keşfediyorum" Yarışması

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan’da "Ahmet Hamdi Tanpınar'ı Keşfediyorum" konulu bir deneme yarışması düzenliyor.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Kütüphanesi’nde düzenlenen yarışmanın tanıtım toplantısına Azerbaycanlı yazarlar, çevirmenler, sanatçılar ve öğrenciler katıldı. Katılımcılara Tanpınar'ın Azerbaycan Türkçesiyle basılan eserleri hediye edildi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Edebiyatının en büyük isimlerinden Tanpınar'ın 4 eserinin Azerbaycan Türkçesiyle basıldığını söyleyerek Tanpınar'ın Azerbaycan'da daha iyi tanınması için bu eserlerden yola çıkarak deneme yarışması başlattıklarını belirtti.

Tanpınar'ın iki romanını Azerbaycan Türkçesine çeviren Neriman Abdulrehmanlı da Tanpınar’ın 20. yüzyıl Türk Edebiyatının en büyük yazarlarından biri olduğunu vurgulayarak müstesna bir üsluba sahip olan yazarın kitaplarını tercüme ederken yaşadığı zorluklardan bahsetti.

Konuşmacılar bu yarışmanın bir milat olarak kabul edilmesi gerektiğini ve bundan sonra diğer önemli Türk yazar ve şairlerinin de tanıtılmasına devam edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Yaş kısıtlamasının olmadığı yarışmada değerlendirmeler Türk ve Azerbaycanlı yazarlar tarafından yapılacak. Sonuçlarının 15 Aralık’ta açıklanacağı yarışmanın kazananları, Tanpınar'ın "Beş Şehir" eserinde anlattığı Bursa, Konya, İstanbul, Ankara ve Erzurum'u gezme fırsatı yakalayacaklar.