Türk Yazarları 7. Bakü Uluslararası Kitap Fuarında

Yazıcı-dostu sürüm

 

Azerbaycan’da 7. Uluslararası Bakü Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açtı. 6 Ekim 2021 Çarşamba günü gerçekleşen fuarın açılışına Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, Kültür Bakanı Anar Kerimov, Eğitim Bakanı Emin Emrullayev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan katıldı.

 

Azerbaycan’ın büyük ve dahi şairi Nizami Gencevi adına açılan Azerbaycan, Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Fransa, Endonezya, İran, Kolombiya, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Özbekistan ve Rusya’dan 200’e yakın yayınevinin katıldığı fuarın açılış töreninde, Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov tüm okuyucuların kitap tatilini kutladı. Azerbaycan’da bu tür sergi ve fuarların düzenlenmesinin artık bir gelenek haline geldiğini söyleyen Ahmedov, kitapsız ve yazısız bir insan uygarlığının düşünülemeyeceğini kaydederek şöyle devam etti: “Azerbaycan tarihinin eski gelenekleri doğrudan kitap ve yazı ile ilgilidir. Bilindiği üzere bu yıl Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı tarafından "Nizami Gencevi Yılı" ilan edilmiştir. Büyük Azerbaycan şairi Nizami Gencevi’nin eserleri yazı ve kitaplar sayesinde günümüze ulaşmıştır. Bir kitap sergisi düzenlemek, konukların ülkemizin kültürel tarihini sergilemeleri için iyi bir temel oluşturacaktır.”

 

“Fuar, halkımızın dünyadaki büyük zaferine adandı”

Kültür Bakanı Anar Kerimov ise, 14 yıldır düzenlenen Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nın, Azerbaycan’ın önde gelen ve büyük ilgiyle karşılanan festivallerinden biri olduğunu belirterek bu yıl Nizami Gencevi Yılı dolayısıyla büyük şaire ithaf edildiğini kaydetti. Fuarın temel amacının halkın kitaplara olan ilgisini artırmak ve okuma kültürünü teşvik etmek, okuyucuları yayıncılık alanındaki dijital yeniliklerle tanıştırmak, ülkedeki kitap endüstrisinin ve modern edebi süreçlerin gelişimini desteklemek olduğunu söyleyen Kerimov, iki yılda bir düzenlenen Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nın her yıl düzenlenmesine karar verildiğini de belirtti. Fuara 12 ülkeden 43 yabancı kuruluş, 121 yerel yayınevi ve kitapla ilgili kuruluşun katıldığını ve fuar boyunca çeşitli formatlarda 200’den fazla etkinliğin düzenleneceğini kaydeden Kerimov, 7. Bakü Kitap Fuarının muzaffer bir halk tarafından kendi egemen topraklarında düzenlenen ilk uluslararası kitap festivali olduğunu kaydeden Kerimov sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuar, halkımızın dünyadaki büyük zaferine adanmıştır. Büyük vatanseverlik savaşında kitaplar, dergiler ve diğer basılı materyallerin özel bir yeri vardır. Sergiyi ziyaret eden herkesin bu konulardaki yayınlara dikkat etmesi, şanlı tarihimizi ve kadim kültürümüzü bu kitaplar aracılığıyla tanıması gerekiyor. Bildiğiniz gibi bu yıl 15 Ocak’ta Kültür Bakanlığı ve Azerbaycan Milli Kütüphanesi ortaklaşa “Haydi Karabağ’a Kitapla Gidelim” kampanyasını başlattı. Şu anda kampanya kapsamında 55.482 kitap toplandı. Bugün Karabağ’a hem kültürümüzü hem de edebiyatımızı da iade ederiz. Bu büyük dönüşün her aşamasında ve her anında halkımız devletimizle eşittir ve 44 günlük zafer tarihi şimdiden dünya çapında Azerbaycanlıların dayanışmasının simgesi haline gelmiştir.”

Kitabın toplum hayatındaki rolünden bahseden Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Kitabın eğitimin merkezindeki ana kavramlardan biri olduğunu, kitabın bir kültür olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren kitap sevgisi oluşturmak çok önemli. Araştırmalar, erken yaşlardan itibaren daha çok okuyan çocukların ve ebeveynleri daha çok okuyan çocukların gelecekte daha yüksek akademik sonuçlar elde edeceklerini göstermektedir. Bu da kitapların bir okuma aracı olarak hayatımızda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.”

 

“Kitap üzerinden kurduğumuz her strateji doğru stratejidir”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, etkinliğe katılanlara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un selamlarını iletti. Demircan, kitabın kültürlerarası ilişkilerin temel hareket noktası olduğunu söyledi. İnsanoğlunun duygularını yazarak aktardığını, okuyarak da öğrendiğini belirten Demircan, “Kitapsız ne şarkı, tiyatro, ne senaryo olmaz. Dolayısıyla gençlerimize kendi kültürümüzü anlatmak üzere en önemli mecra olan kitapları geliştirmeli ve okuyucu sayısını artırmalıyız.” dedi. Demircan, Bakü’deki fuarın hem Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi hem de yayınevleri ve yazarların daha çok bir araya gelmesi açısından anlamlı olduğunu vurgulayarak “Buradaki gençliğin Türkiye’deki yayınlara, Türk gençliğinin de Azerbaycan’daki yayınlara yakınlaşması gerekiyor. Kitap üzerinden kurduğumuz her strateji doğru stratejidir.” ifadesini kullandı.

 

“Sinan Yağmur, Azerbaycanlı okuyuculara kitaplarını imzaladı”

Bakü Expo Merkezi’nde bu yıl 7.si düzenlenen Bakü Uluslararası Kitap Fuarında, Bakü Yunus Emre Enstitüsü de yer alarak Türk edebiyatının önemli yazar ve düşünürlerini Azerbaycanlı okuyucularıyla bir araya getirdi. Fuarın birinci gününde, Aşkın Gözyaşları serisinin yazarı Sinan Yağmur, stantta okuyucularına kitaplarını imzalayarak sohbet etti.

Aynı gün, Aşkın Sesi Yunus Emre konulu söyleşisi ile Bakü Expo Merkezi salonunda Azerbaycanlı okuyucularıyla bir araya gelen Sinan Yağmur, Yunus Emre’nin insanlık felsefesi üzerine konuştu.

 

“Sinan Canan: Özünüze yahşı bakın”

Sinan Canan, Bakü Kitap Fuarından önce İnsanın Fabrika Ayarları isimli seri konuşmalarından birini Ada üniversitesi öğrencilerine yönelik yaptı. “İnsanı anlamanın, insanı tedavi etmenin birinci aşaması” olduğunu belirten Canan, “modern hayatta yaşadığımız sorunların neredeyse tamamının insanın orijinal, biyolojik ve doğal ayarlarıyla kendi kurduğu medeniyet içerisinde yaşamak zorunda kaldığı uyumsuzluklarından kaynaklandığını kaydetti. İnsanın Fabrika Ayarlarının beş şıktan oluştuğunu ve bu beş seçeneğin bütün problemleri kapsadığını söyleyen Canan, bir saatlik söyleşisinde insanın özüne, yani içine dönmesinin öneminden uzun uzadıya bahsetti.

Bakü Kitap Fuarında İnsanın Fabrika Ayarları isimli kitabını Azerbaycanlı okurlarına imzalayan, fotoğraf çektiren Sinan Canan, fuar salonunda ikinci konuşmasını yaptı. Burada da önemli meselelere değinen Canan’ı geniş bir dinleyici kitlesi takip etti.

 

Birsen Ekim Özen: “Hayallerimizi Uçuralım mı?”

Çocuk yazarı Birsen Ekim Özen de fuara katılarak hem kitaplarını imzaladı hem de çocuklar ve aileleriyle konuştu. Bakü Türk Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Birsen, çocuklarla, “hayallerimizi uçuralım mı?” söyleşisi ve etkinliği yaptı. 9 Ekim 2021’de ise kitap fuarında Şirin adlı kitaplarını çocuklara imzalayan Birsen, aynı gün ebeveynlere yönelik “Çocuklarınızı okumaktan nasıl soğutursunuz?” başlıklı konuşmayı, Azerbaycan’ın seçkin çocuk yayıncılarından Fatime Alxaz ile birlikte yaptı.

 

13 ülkeden 165 yayınevi ve kuruluşun katıldığı fuar 10 Ekim 2021 Pazar günü kapanış töreniyle sona erdi.

Yunus Emre Enstitüsü standında Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, Sinan Canan, Birsen Ekim, Sinan Yağmur kitaplarını imzaladıktan sonra okurlarıyla söyleşi yaptılar.

 

 

Diğer Etkinlikler

Azerbaycan’da, İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı dolayısıyla bir program düzenlendi.

Bakü Yunus Emre...