Salgın Döneminde Türkçe Yeterlik Sınavı

Yazıcı-dostu sürüm

2020 yılının Mart ayından itibaren koronavirüs vakaları Azerbaycan’da da görülmeye başlanınca bütün sanat ve ilim merkezleri karantina dolayısıyla kapatılmış ve Türkiye’de üniversite okumak isteyen Azerbaycanlı öğrencilere yönelik Türkçe Yeterlik Sınavları ertelenmişti.

Karantina şartlarına uyumlu ve kontrollü bir sınavın yapılabilmesi için bir aydan beri hazırlık yapan Bakü Yunus Emre Enstitüsü, nihayet 18 Eylül 2020 tarihinde Bakü Türk Anadolu Lisesinde 275 adayın katıldığı üç oturumlu sınavı gerçekleştirdi.

“Türkiye’de okumak”

Sınava katılarak en büyük hayalinin Türkiye’de tıp fakültesinde okumak istediğini belirten Utarida Rzayeva, Türkiye’nin çok seçkin bir tıp altyapısının olduğunu ve Türk üniversitelerinin ileri seviye olan C1 sertifikası talep ettiğini, dolayısıyla bir yıl hazırlık sınıfı okumamak için TYS’ye girdiğini söyledi.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde araştırmacı olarak çalışan Ruhiyya Mammadova ise, “Türkiye’de sosyoloji alanında önde gelen üniversitelere başvurmak ve kendisini geliştirmek istediğini” belirterek sınava girdiğini ve TYS sertifikasının yeni imkânlar sunacağına inandığını kaydetti.

Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye'de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor. Yunus Emre Enstitüsünün "Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni"nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda geliştirdiği TYS, 2013'ten bu yana yapılıyor ve alınan sertifikaların iki yıl geçerliliği bulunuyor.

Birbirinden farklı ve değerli kültür sanat etkinliklerinin yanında eğitim alanında da önemli adımlar atan Enstitü; Türkiye’de okumak, çalışmak ve Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adaylar için büyük bir fırsat sunuyor. Özellikle üniversitelerin çevrim içi olarak derslere başlayacağı bu dönemde Türkçe sertifikalarını bulundukları ülkelerden alabilecek olmaları adaylara ayrıca avantaj sağlıyor.

TYS ile Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amaçlanıyor. Sınavda adaylara okuma, dinleme, yazma ve konuşma alanında sorular yöneltiliyor. Bu alanlarda başarılı olanlar Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip oluyor ve Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Azerbaycan Devlet İmtihan Merkezi ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi arasında iş birliği...