Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle Türkiye`de yayımlanan ve tarihçi Dr. Telman Nüsretoğlu'nun yayına hazırladığı “Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları” isimli kitabının tanıtımı Enstitümüz konferans salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe Bakü Büyükelçimiz Doç. Dr. Cahit Bağcı ve çok sayıda tarihçi ve bilim adamı katıldı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç, kitabın çok önemli bir zamanda yayınladığını söyledi. Türkiye ile Azerbaycan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünün tamamlandığını kaydeden Karakılıç, bu kitapta yansıtılan bazı belgelerin Osmanlı İmparatorluğu ile Güney Kafkasya, özellikle Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkilerle ilgili olduğunu vurguladı.

Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, kitabın şimdiye kadar incelenmemiş arşiv belgelerini ortaya koymasının yanı sıra, o dönemde yaşananlar hakkında detaylı bilgi verdiğini söyledi.

Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları’nın Bakü Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle Ankara’da yayınlandığını belirten ve kitabı yayına hazırlayan Dr. Telman Nüsretoğlu ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı arşivlerinde uzun yıllar süren araştırmalarımız sonucunda, Osmanlı Hariciyesinin Güney Kafkasya Raporları adlı kitabımız yayınlandı. Kitabın hazırlanması sırasında 1852-1914 yıllarını kapsayan çok sayıda değerli arşiv malzemesi incelenmiştir. Kitapta bölge ile ilgili toplam 300 kadar önemli arşiv belgesi yayınlanmıştır. Kitap, Azerbaycan hakkında ilk kez yayınlanan çok sayıda arşiv belgesini içeriyor: Aralarında Ermeni meselesi ve Ermeni terörü tarihi hakkında değerli belgeler var. Ayrıca kitapta Hacı Zeynalabdin Tağıyev liderliğindeki Müslüman Yardım Cemiyeti'nin Anadolu'ya yaptığı yardımlar, Azerbaycan'daki gazete ve dergilerin faaliyetleri, Ahmed Ağaoğlu gibi Osmanlı Devleti'nin müstesna şahsiyetleri ve Bakü'de gelişen olaylarla ilgili değerli arşiv bilgilerini ele alınmaktadır. Kısacası Osmanlı Devleti'nin 1852-1914 yıllarında Güney Kafkasya'da açtığı konsolosluklar ilk kez bu kitapta kapsamlı olarak incelenmiştir. Başka bir deyişle, Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları, Azerbaycan hakkında ilk kez yayınlanan çok sayıda arşiv belgesini içermektedir.

Diğer Etkinlikler

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Paneli düzenlendi.

Bakü...

Azerbaycan’da, İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı dolayısıyla bir program düzenlendi.

Bakü Yunus Emre...