Müslüman Âlimlerin Bilim ve Teknolojinin Gelişmesine Katkısı Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

29 Kasım 2019 tarihinde Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü, Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Kırıkkale Üniversitesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı iş birliğinde "Müslüman Âlimlerin Bilim ve Teknolojinin Gelişmesine Katkısı" konulu konferans düzenlendi.

Konferans Türk-Müslüman bilim adamlarının bilim ve teknolojinin gelişmesine vermiş oldukları katkıları araştırmak, bu yönde faaliyet gösteren bilim adamı ve uzmanlar arasında araştırma, bilgi ve deneyim alışverişi için bir platform yaratmak amacıyla yapıldı.

Konferansa Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Azerbaycan Cumhuriyeti Dini Kurumlarla İş üzere Devlet Komitesinin Başkan Yrd. Gündüz İsmayılov, Kafkas Müslümanlar Ofisi Başkan Vekili Hacı Fuad Nurullayev, milletvekilleri, rektörler ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Rektör Ceyhun Mammadov, ülkemizdeki bilimin gelişmesinin devlet politikasının temel önceliklerinden biri olduğunu ve devletin ekonomik, politik ve askeri gücünün doğrudan bilimsel potansiyeli ile bağlantılı olduğunu belirtti.

Rektör, yaptığı konuşmada, Şeyh Muhammed Bakuvi, Seid Yahya Bakuvi, Nasiraddin Tusi ve Acemi Nakhchivani gibi Azerbaycan âlimlerinin İslam kültürünün oluşumunda yakından iştirak ettiklerini ifade etti.

Bakü Yunus Enstitüsü Müdürü Cihan Özdemir, İslam dünyasının şimdiye kadar icatları ile bilim dünyasına ışık tutabilecek seçkin düşünürler ürettiğini söyledi. Dünyadaki birçok Müslüman ülkede çalışan bu bilim adamlarının bugünün ilerlemesinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Konferans, Müslüman bilim adamlarının bilim ve teknolojinin gelişmesine sundukları katkılarla ilgili sunumlarla devam etti.