Bakü'de Türk Filmleri Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Türk Filmleri Haftası, yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bağlılık Hasan’ filminin gösterimiyle başladı. Nizami Kino Merkezi’nde, Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nce Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Azerbaycan Kültür Bakanlığının desteğiyle düzenlenen haftanın açılışı yapıldı.

Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Azerbaycan Kültür Bakanı Yardımcısı Vagif Aliyev, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç ile sinema ve sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte Türkiye’den aralarında Umut Karadağ, İpek Tuzcuoğlu, Murat Şeker, Tunç Davut, Mustafa Kara, Galip Güner, Fatih Osmanlı ve Hacı Mehmet Altınel’in bulunduğu birçok oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı da konuk olarak yer aldı. Gösterim öncesinde etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkısı bulunanlara ve Türkiye’den davet edilen sinemacılara plaket takdim edildi.

Sinemanın üzerine düşen çok vazifeler var

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Demircan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin tarihi ve kültürel açıdan çok güçlü bağlara sahip olduğunu belirtti.

Demircan, ‘2. Karabağ Savaşı sonrası üzerimize düşen mesuliyetin farkındayız. Bu süreci daha güçlü yarınlara taşıyabilmek ve bu duyguyu yaşatabilmek adına sinemanın üzerine düşen çok vazifeler var. Sinemacılarımız iki ülkenin duygusunu bir araya getirmek konusunda özel çaba sarf etmeleri gerektiğinin farkında. Biz de bakanlıklar olarak ortak yapım ve projelerle bu süreci daha da geliştirmek konusunda birlikte çalışıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Bakü'de başka bir ruh var, belki kaybettiğimiz

Semih Kaplanoğlu Bakü Türk Filmleri Haftası kapsamında Yarat İnce Sanat Merkezinde Azerbaycanlı yönetmen ve sinema bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Kendi sanatının üst dilini basıp kurduğunu, sinema ve fikrin birbiriyle ilişkisini anlatan Kaplanoğlu şöyle konuştu:

“Bakü'de başka bir ruh var, belki kaybettiğimiz. Bunu anlamak için daha fazla burada olmalıyız. Bir fikrin nasıl filme dönüştüğünü konuşmak istedim. Sinema uzmanlık işi değil. Bazen bir filmi pamuklara büküp yaşatmalısınız.

Benim için Azerbaycan Karabağ demekti. Orada gördüğümüz, o dünyaya ait bildiklerimiz sınırlıydı. Sonra başka fikirler oluştu bende. Buraya geldiğimde başka şey gördüm. Burada özünü korumuş bir dünya var. Burada her filmi ilk film gibi görüyorum.”

“Biz zaten evimizdeyiz”

İpek Tuzcuoğlu ve Umut Karadağ ise Bakü Devlet Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelerek söyleşi yaptılar. Türkiye’deki film sektörünün gelişiminden bahseden İpek Tuzcuoğlu, Azerbaycan’da da sinemanın hızla gelişmekte olduğundan bahsetti.

Öğrenciler oyunculuk hayatı, film setinin ilginç yanları, oynadıkları film ve dizilerle ilgili çok sayıda soruları cevaplayan Tuzcuoğlu “Bize hoş geldiniz demenize gerek yok. Biz zaten evimizdeyiz, biz sizi ağırlıyoruz” dedi. Oyuncu Umut Karadağ da, tecrübelerinden bahsederek oyunculuğun birikim istediğini ve bunun pratiğe dönüşmesi gerektiğini söyledi. 

Filmler ücretsiz gösterilecek

21 Aralık’a kadar sürecek hafta boyunca Bakülüler ‘Bağlılık Hasan’ın yanı sıra ‘İyi ki Varsın Eren’, ‘Ankara Yazı–Veda Mektubu’, ‘Aşkın Ömrü’, ‘Rafadan Tayfa Göbeklitepe’, ‘Adanış- Kutsal Kavga’ ve ‘7. Koğuştaki Mucize’ filmlerini ücretsiz izleyebilecek. Bakü Türk Filmleri Haftasında film gösterimlerinin yanı sıra Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar Bakü Devlet Üniversitesi, İnce Sanat Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelecekler. Semih Kaplanoğlu ise, Azerbaycan’ın Yarat Merkezinde sinema dünyasının isimleriyle masterclass gerçekleştirecek.

Türk filmlerinin Azerbaycanlı sinemaseverle buluşturmayı hedefleyen etkinlikle, iki ülkenin sinema sektörü temsilcilerini bir araya getirerek ortak iş yapılması, Türkiye’nin sinema birikimini Azerbaycan’a aktarmak, yönetmen, oyuncu ve senaristlerin birbirleriyle bağ kurması ve kültür endüstrisine katkı sağlamak amaçlanıyor.