Bakü'de "Şah İsmail Konferansı"

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Safevi Hükümdarı Şah İsmail Hatayi'nin edebi kimliği üzerine konferans düzenlendi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü tarafından Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Edebiyat Enstitüsünde düzenlenen konferansa AMİA Başkan Yardımcısı ve Edebiyat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Macit, Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Azerbaycan Şube Müdürü Muhterem Öz, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir ve akademisyenler katıldı.

AMİA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hebibbeyli, Şah İsmail'in hem kılıcı hem de kalemiyle güçlü bir hükümdar olduğunu söyledi.

Şah İsmail döneminde Osmanlı ile Safeviler arasındaki savaşlardan bahseden Hebibbeyli, Türk dünyası tarihçilerinin tarihî şahsiyetleri değerlendirirken objektif bakış açısıyla hareket etmelerinin önemine dikkat çekti.

Muhsin Macit'in uzun yıllar süren bilimsel çalışmalarının sonucu yayınladığı Şah İsmail Hatayi Divanı'nın tenkitli basımına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm eski Bakanı Numan Kurtulmuş'un önsöz yazdıklarına dikkat çeken Hebibbeyli, bunun kardeş ülkede Şah İsmail Hatayi'ye verilen yüksek değeri gösterdiğini söyledi.

Kitabın, iki ülke arasındaki bilim, eğitim, edebiyat ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını da belirten Hebibbeyli, aynı zamanda Azerbaycanlı akademisyenlerin gelecekteki çalışmaları için de değerli bir kaynak olduğunu kaydetti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Özdemir, tarihteki siyasi ve askeri ilişkilerin, dönemin şartları içerisinde, objektif değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, "Şah İsmail, büyük Türk hükümdarıdır. Onun döneminde büyük eserler ortaya koyulmuştur. İlme, edebiyata gerçekten çok değer veren bir insandı." ifadelerini kullandı.

Şah İsmail'in şiirlerinden oluşan ve bilimsel yöntemlere uygun biçimde incelenerek hazırlanan Hatayi Divanı adlı eserin yazarı Prof. Dr. Macit ise Türkiye'de ve yurt dışında incelediği Şah İsmail yazmalarını anlattı.

Şah İsmail'in özelliklerinden birinin, eserlerinin devrin önemli hattatları tarafından kopya edilmesi olduğunu belirten Macit, bu eserleri kopyalayan hattatların aynı zamanda Anadolu sahasında nestâlik hattın yaygınlaşmasında öncülük ettiğini kaydetti. Macit, hem kitap hem de şiir sanatları açısından Şah İsmail'in şiiri ile Anadolu sahası şiiri ve sanatı arasında önemli ilişkiler olduğuna da dikkat çekti.

Konferansta Azerbaycanlı akademisyenler Prof. Dr. Meherrem Gasımlı, Prof. Dr. Paşa Kerimov, f.e.d. Alizade Asgerli, Prof. Dr. İmamverdi Hamidov, f.e.d. Ataemi Mirzayev, f.f.d. Zekulla Bayramlı konuşma yaptılar.