Bakü'de "Kitab-i Dede Korkut" Toplantısı

Yazıcı-dostu sürüm

12 Ekim tarihinde Azerbaycan Diller Üniversitesinde (ADU) “Kitab-i Dede Korkut” destanı konulu Sovyet-Türk Kolokyumu’nun 30. yıl dönümü münasebeti ve destanın yeni bulunan “Salur Kazanın Yedi Başlı Ejderhayı Öldermesi” boyunun tartışılması amacıyla yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı Azerbaycan Diller Üniversitesi, Bakü Yunus Emre Enstitüsü, Uluslararası Türk Kültürü ve Miras Vakfı iş birliğiyle düzenlendi.

Azerbaycan Diller Üniversitesinin Rektörü Akademik Kemal Abdulla yaptığı konuşmada toplantının öneminden bahsetti. Abdulla, “Azerbaycan yeniden “Kitab-i Dede Korkut” destanıyla ilgili kolokyumlara ev sahipliği yapıyor. 1988 yılında ilk kez Azerbaycan ve Türkiye bilim insanları bir araya gelerek ‘Kitab-i Dede Korkut’ destanı konulu Sovyet-Türk kolokyumunu düzenlediler. Bu yıl gerçekleştirilen kolokyum da Türk dünyası için  büyük öneme sahiptir. Bu toplantı bilimsel, pedagojik, kültürel, toplumsal ve siyasal öneminin yanı sıra, Türk dünyasını birleştiren, daha cesaretli ve özgüven hissi aşılayan bir hadisedir.” dedi.

Kemal Abdulla, bu edebi anıtın yaygın bir şekilde tanıtılmasının ve Dede Korkut mirasının daha derinden öğrenilmesinin Milli Lider Haydar Aliyev ile yakın ilişkide olduğunu vurgulayarak, Aliyev’in 20 Nisan 1997 tarihinde “Kitab-i Dede Korkut” destanının 1300. yıl dönümü hakkında ferman imzaladığını, 2000 yılında da “Bakü’de Dede Korkut Anıtının Yapılması ve “Dede Korkut Dünyası Tarihsel Etnografik Kompleksinin Kurulması” ile ilgili bir diğer fermanı imzalamış olduğunu hatırlattı.

Kolokyumda “Kitab-i Dede Korkut” Destanının Azerbaycan halkının tarihi geçmişini yansıtan muhteşem bir sanat eseri ve Türk tefekkürünün dünyaya armağan ettiği benzersiz bir edebi yapıt olduğu belirtildi. Destan Azerbaycan dilinin inceliklerini, tarihsel olayları ve kişilerini ve Azerbaycan halkının kültürünü öğrenmekte eşsiz kaynak ve aynı zamanda tüm dünyada destan kültürünün zirvesi kabul ediliyor.

Toplantıda Prof. Dr. Tofig Melikli, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, AMEA Folklor Enstitüsü Müdürü Akad. Muhtar İmanov, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Fikret Türkmen ve Uluslararası Türk Kültürü ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva toplantının öneminden bahseden konuşmalar yaptılar. Konuşmacılar halklar ve ülkeler arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesine bu tür görüşmelerin önemli rolü olduğu belirttiler.