Türkçe Yeterlik Sınavı’na Azerbaycan’dan Rekor Katılım

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) uluslararası geçerliğe sahip Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) bu yıl 35 ülke, 41 noktada eş zamanlı düzenlendi. Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek ve belgelendirmek isteyenlerin ilgi odağı haline gelen sınava en yüksek katılım yine Azerbaycan’da oldu.

Azerbaycan’daki sınav bu yıl Bakü ve Gence şehirlerinde yapıldı. Bakü’de; Türk Anadolu Lisesi ve Diyanet Lisesi, Gence’de ise T.C. Gence Başkonsolosluğunda eş zamanlı gerçekleştirilen sınavda 629 adayın başvurusuyla rekor sayıya ulaşıldı. Sınavın gerçekleştirilmesinde Türkiye Merkez YEE’den 6, Bakü YEE’den 8, Gürcistan YEE’den 2 ve bahsi geçen liselerden 85 kişi sınavda görev aldı.

13 Ocak Cumartesi günü saat 10.00’da (Türkiye saati ile 09.00) başlayan Türkçe Yeterlik Sınavı; okuma, dinleme ve yazma bölümlerinin tamamlanmasıyla saat 13.00’te sona erdi. Konuşma sınavları ise cumartesi günü öğleden sonra ve pazar günü olmak üzere iki gün boyunca 9 okutman ile tamamlandı.

Azerbaycan’da 2013 yılından itibaren uygulanan TYS’de her geçen yıl sınava giren aday sayısında artış yaşanırken 2018 yılının ilk sınavına girenlerin sayısı 629 olarak gerçekleşti. İstatistiklere göre en yüksek başvurunun yapıldığı yapılan Azerbaycan bu yıl da rekor sayıya ulaşmış oldu.

 

Bir sonraki sınav tarihi: 5 Mayıs 2018

TYS’nin bundan sonraki uygulaması 5 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak. YEE Sınav Merkezi tarafından periyodik olarak yılda üç kez gerçekleştirilen sınavın son uygulamasının ise Temmuz ayında yapılması öngörülüyor. Daha detaylı bilgi için “tys.yee.org.tr” adresini ziyaret edebilirsiniz.