“Azerbaycan-Türkiye Edebiyat ve Maarif İlişkileri” Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, "20. Asrın Başlarından Günümüze Azerbaycan-Türkiye Edebiyat ve Maarif İlişkileri" konulu panel düzenlendi.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) ve Bakü Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından AMİA Edebiyat Enstitüsünde düzenlenen panele, AMİA Başkan Yardımcısı Milletvekili Prof. Dr. İsa Hebibbeyli ve Bakü YEE Müdürü Doç. Dr. Özdemir ile Türkiye ve Azerbaycan'dan çok sayıda akademisyen katıldı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir konuşmasında, 28 Mayısta 100. yılı kutlanacak olan Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulmasında Türkiye'de eğitim alan, Türk kültürünü özümseyen edebiyatçı ve eğitimcilerin oluşturduğu fikir akımlarının büyük rol oynadığına dikkati çekti. Özdemir, o dönemdeki edebiyatçı ve akademisyenleri, onların verdiği mücadeleyi yeniden gündeme getirmek amacıyla düzenlenen panelin, Türkiye ve Azerbaycan'ın şimdiki akademisyenleri arasında iletişim köprüsü oluşturmak olduğunu da belirtti.

Prof. Dr. Hebibbeyli ise Türkiye ve Azerbaycan maarif ve edebiyatının çok sayıda ortak yönünün bulunduğuna vurgu yaparken bunun, ortak tarihi kökler ve değerlerden kaynaklandığını ifade etti.